Siemens HiPath

За удовлетворяване нуждите на сегмента SME Siemens разработи серията HiPath 3000. Наречена от компанията Real Time IP система, HiPath 3000 представлява интегрирано решение за пренос на глас и данни.

В зависимост от варианта, който избере потребителят, HiPath 3000 може да се разширява до 384 абонати на обикновена телефония и до 50 терминала за предаване на данни.

При включване към TCP/IP локална мрежа, могат да се реализират до 500 работни места с IP телефони и PC клиенти. Моделът 3300 поддържа до 20 аналгови (24 цифрови абонати) и допълнително още до 24 потребители на телефони OptiPoint 500.

Максималният брой работни места с IP телефони/ PC клиенти е 96.

Интерактивният потребителски интерфейс на цифровите системни апарати и на IP телефоните с протокола HFA осигурява лесен и бърз достъп до функциите на системата през дисплея и диалоговите клавиши. С такъв интерфейс разполагат даже безжичните DECT- телефони в системата HiPath Cordless Office. С помощта на адаптери към телефонните апарати OptiPoint 500 може да се включат директно различни допълнителни устройства.

При наличие на поделения в структурата на компанията всички системи могат да се обединят в една мрежа с помощта на протоколите CorNet N и QSig или чрез VLAN връзки на базата на TCP/IP. Универсалният софтуер предоставя професионален набор от услуги, независимо от големината на предприятието. Индивидуалните решения се интегрират в системата в вид на отделни модули или се включват чрез отворени интерфейси. HiPath 3000 предлага миграция от традиционните системи към мултимедийна IP платформа.

Допълнителните функции и приложения към централата включват защита на данните чрез индивидуален код за администриране, по който се установява кой, кога и какви изменения е направил в системата. Администрирането се осъществява на отделни нива: абонатни данни (като съкратено избиране или данни тарифите) и системни данни (достъп само за обучен персонал).

Сред потребителските решения се включват още:
  • Мобилна връзка (HiPath cordless). Интегрирано решение по стандарта DECT
  • Речеви сървър (HiPath Xpressions Compact). Интегрирана система за запис на говор за отсрочено и географски независимо записване и разпределение на речеви съобщения в пощата на потребителя.
  • Автоматично разпределяне на повикванията (ACD) HiPath ProCenter Office. Решение за операторски център с автоматично и равномерно разпределяне на входящите обаждания по операторски групи.
  • Компютърна телефония (CTI) HiPath TAPI – софтуерен драйвер, разработен като допълнение към PC за включване към цифрови системни телефони HiPath. С него се поддържат CTI приложения, съвместими с TAPI.
  • Предаване на данни. С помощта на шлюз се осъществява връзка на HiPath 3000 с TCP/IP локална мрежа. Чрез този модулсистемата Hi-Path се превръща в централен елемент за предаване на говор и данни.
  • IP мрежа. Системата HiPath 3000 предлага възможности за обединяване в мрежа на няколко възела по TCP/IP канали за предаване на данни. При това мрежовият протокол CorNet N се “тунелира” в информационния поток.